Bitcoin Guide
Image default
Bitcoin Mining

Turkiska centralbanken överväger att bli Bitcoin depå


Turkiets fiatvaluta, Lira (TRY), är i allvarliga problem – särskilt mot Bitcoin – med konsumentprisinflationen som når en alarmerande 16% i mars i år. I januari 2008 handlade Lira till nära paritet med den amerikanska dollarn men är för närvarande nära sin allra lägsta nivå på 8,5 TRY till USD.

Kanske som svar på den ökande efterfrågan på pålitliga alternativ för hårda pengar som Bitcoin, förbjöd den turkiska centralbanken CBRT kryptovaluta som betalningsmetod för varor och tjänster i mitten av april i år.

bitcoin kalkon

Think Bitcoin its expensive in USD? TRY again | Source: BTCTRY on TradingView.com

Planen

Det efterföljande misslyckandet av två turkiska kryptobörser, Thodex och Vebitcoin, var kanske en ganska förutsägbar konsekvens av de hårda och svepande nya begränsningarna. Medan CBRT: s guvernör har förnekat något helt förbud mot krypto, enligt en rapport som publicerades på Bloomberg och tillskrivs en högre regeringschef, planerar CBRT nu att aggressivt reglera den turkiska kryptoindustrin. Mycket av den föreslagna förordningen verkar utformad för att förhindra ytterligare utbytesmisslyckanden.

Relaterad läsning | Bitcoin förlorar viktig livlinje som får Bulls Blood Pumping

Specifikt skulle CBRT enligt uppgift skapa en ny depåbank, avsedd att hålla kryptofonderna för lokala kryptobörser och eventuellt andra kryptoföretag som tar användarinsättningar. För att undvika driftsstörningar skulle den föreslagna banken troligen bara ha företagets kalla plånböcker samtidigt som de skulle kunna använda sina egna heta plånböcker.

Denna plan skulle förhindra varje återkommande av Thodex-utgångsbedrägeri, där företagets grundare flydde landet med 2 miljarder dollar i användardepositioner … Om inte en dålig skådespelare i depåbanken utfärdar ett liknande brott. Eller banken blir hackad. Eller så stänger regeringen allt.

Bristerna

Det bör vara tydligt att CBRT: s påstående att depåbanken kommer att “eliminera motpartsrisken” är felaktig – det bästa den kommer att uppnå är att överföra motpartsrisk från flera privata enheter till en enda offentlig. I själva verket skulle denna depåbank ta på sig ansvaret för att hantera alla kryptoväxlingsinsättningar i landet. Man kan hoppas att CBRT bara kommer att anställa pålitliga individer och genomföra solida säkerhetsåtgärder.

Relaterad läsning | Potentiell övändning lämnar Bitcoin Bulls strandade

CBRT överväger också att tillämpa en kapitaltröskelregel för börser, utformad för att säkerställa att sådana företag är tillräckligt kapitaliserade. Denna åtgärd skulle kräva en hög grad av redovisningsöppenhet mellan kryptobörser och CBRT för att övervaka alla relevanta krypto- och fiat-saldon. Efterlevnadskostnaderna för en sådan reglering skulle sannolikt öka avgifterna på turkiska börser men skulle kunna bidra till att förhindra varje upprepning av Vebitcoin-kollapsen, som har tillskrivits bedrägerier.

Konsekvenserna

Om den realiseras skulle den här planen representera första gången som en nationell centralbank direkt kontrollerar kryptofonderna i sin lokala industri. Medan det nu vanliga praxis runt om i världen är att börser ska följa reglerna i bankform och rapportera användarinformation och saldon, är det en ny nivå av centraliserad kontroll att ha den finansiella myndigheten själv att inneha de privata nycklarna. Möjligheten till ett pinsamt misslyckande finns om depåbanken skulle misslyckas eller brytas. Med tanke på Turkiets nuvarande monetära svårigheter är beslagtagandet av medborgarnas kryptofonder en annan potentiell risk. Turkiska användare skulle rekommenderas att hålla detta maximalt i åtanke: inte dina nycklar, inte din bitcoin.

Featured image from Shutterstock, Charts from TradingView.comSource link

Related posts

Crypto Economy tar $ 2 biljoner, XRP-vinster 37%, BTC-dominans sjunker till 56% – Marknader och priser Bitcoin News

Bitcoinguide

Oaktree Capital grundare Howard Marks ändrar sig om Bitcoin när efterfrågan stiger och pris hoppar 10 gånger – Marknader och priser Bitcoin News

Bitcoinguide

Diagramjämförelse visar effektiviteten hos Bitcoin Digital Gold Narrative

Bitcoinguide