Bitcoin Guide
Image default
Bitcoin Sverige

Internet of Blockchains är nu live på Cosmos


Viktiga takeaways

  • I januari introducerade Cosmos-teamet Stargate, en uppdatering som möjliggjorde den slutliga övergången mot visionen “Internet of Blockchains” i vitboken.
  • Inter-Blockchain-kommunikation (IBC) tillåter blockchains i Cosmos ekosystem att utbyta data och tokens med varandra.
  • Den 29 mars kommer teamet att göra en live-demo av IBC-drivna tokenöverföringar mellan olika Cosmos-blockkedjor.

Dela den här artikeln

Efter fem års forskning och utveckling rullas branschens första tvärkedjiga teknologi, Inter-Blockchain Communication (IBC) ut på Cosmos Hub.

Internet of Blockchains kommer till liv

Kosmos är ett decentraliserat nätverk som består av flera oberoende parallella blockkedjor, var och en med Tendermint BFT, ett Proof-of-Stake-konsensusprotokoll.

För fem år sedan föreslog den första vitbok om Cosmos att man skulle bygga ett internet med interoperabla applikationsspecifika blockkedjor. Tanken var att genomföra överföringen av tillgångar och information mellan blockkedjor som tidigare var isolerade från varandra.

Även om dokumentet publicerades 2016, var det inte förrän i mars 2019 som Cosmos mainnet lanserades. Ändå hade driftskompatibilitet mellan kedjor ännu inte gått i drift.

I januari introducerade Cosmos-teamet Stargate, en uppsättning uppgraderingar som möjliggjorde den slutliga övergången mot den ursprungliga visionen om ett “Internet of Blockchains” i vitboken.

Stargate är den stegvisa utgåvan av Inter-Blockchain-kommunikation (IBC), ett protokoll som driver blockkedjor i Cosmos ekosystem för att utbyta data och tokens säkert.

”IBC kommer att ha en transformerande inverkan på blockchain-utrymmet genom att skapa ett ekosystem av politiskt oberoende kedjor som kan interagera via handel och informationsutbyte. Att sticka ihop många olika blockkedjor kan bilda ett nytt krypto-ekonomiskt system, säger Christopher Goes, den ledande utvecklaren av IBC-protokollet, i ett pressmeddelande.

Idag har IBC officiellt lanserades.

Den ursprungliga versionen av IBC tillåter användare att starta tokenöverföringar mellan olika kedjor på Cosmos Hub. Detta kommer att bli en oöverträffad händelse eftersom ett projekt för första gången har uppnått riktiga överföringar av kedjekoder.

Inter-Blockchain-kommunikation (IBC) kommer att integreras ovanpå Cosmos Hub, den centrala blockchain som ansluter alla andra Cosmos-blockkedjor (så kallade Zones).

Varje zon inom Cosmos som är ansluten till hubben beror på IBC för att skicka polletter och data säkert med varandra. Den här funktionen öppnar dörren för interoperabilitet mellan data och tillgångar över dApps.

Feller exempel, med hjälp av IBC, Kava Labs, en DeFi-plattform byggd på Cosmos, nyligen shjälp det skulle göra Chainlinks oracle-data tillgängliga för alla blockchain inom Cosmos-ekosystemet.

Ett $ 50 miljarder blockchain-ekosystem

För Cosmos kommer data att behöva strömma förtroende mellan olika Cosmos Zones, vilket kräver en säker konsensusmekanism. För detta utnyttjar Cosmos Hub och Zones Tendermint BFT, en bysantinsk feletolerant (BFT) motor tillsammans med Delegated Proof of Stake (DPoS) konsensus pionjärer av grundarna.

Cosmos Hub distribuerar 150 validerare, insatser ATOM-tokens, och kör validerande noder för att tjäna blockbelöningar med varje nytt block var tredje till sex sekunder. Eventuellt skadligt beteende resulterar i en skärning av tokens, så validerare uppmuntras att inte attackera kedjan.

När det gäller zoner kan de vara värd för en separat token och en oberoende styrmekanism. Detta innebär att zoner inte behöver vara beroende av samma validerare som Cosmos Hub, och det finns inget minimalt antal validerare. I själva verket skulle man bara behöva en enda oberoende validator för att starta en zon.

Eftersom enskilda zoner är beroende av oberoende validerare är det enligt experter en mer komplex fråga att säkerställa robust säkerhet i varje zon. “När mer pengar strömmar in i kosmosvärlden kommer säkerheten för enskilda zoner att testas,” Kent Barton, chef för forskning och utveckling på ShapeShift, skrev i en forskningsrapport.

För att förbättra säkerheten i zonerna planerar Cosmos att implementera Hub-validerare för att säkra zoner genom att satsa ATOM, ett koncept som kallas tvärkedjevalidering.

Cosmos har redan lockat till sig mer än 200 kryptoprojekt, vilket gör det till ett av de största offentliga blockchain-ekosystemen. Från alla projekt har nätverket redan kommandon mer än 50 miljarder dollar i kumulativt värde.

Några anmärkningsvärda projekt inom decentraliserad finansiering (DeFi) och decentraliserat utbyte (DEX) har rullat sina kedjor på Cosmos.

Listan inkluderar Anchor Protocol, Binance Chain, Crypto.com, e-pengar, injektionsprotokoll, Kava, Mirror Protocol, Terra, Ren Protocol och många andra. Förutom Defi finns andra Cosmos-drivna kedjor för smarta kontrakt, sociala medier, integritet, spel och företagssystem.

Snurra en ny kedja med Cosmos SDK

Centrerad på skalbarhet och användarvänlighet, erbjuder Cosmos alla verktyg och miljöer som behövs för att skapa anpassade blockkedjor.

Utvecklare kan använda Cosmos mjukvaruutvecklingssats (SDK), beskrivet som utvecklarvänligt av teamet, för att snurra upp en ny blockchain med några kommandon och minimala nätverksavgifter. Ännu viktigare är att Cosmos SDK erbjuder utvecklare en dörr till hela Cosmos ekosystem.

Det finns ingen övre gräns för hur många blockkedjor eller zoner som kan läggas till ekosystemet, till skillnad från skärningsprotokoll som Polkadot, där det finns ett fast antal blockkedjor (dvs. 100 fallskärmar).

Med IBC igång kan många Cosmos-baserade blockchains omedelbart dela resurser och användarengagemang istället för att bygga allt från grunden. Till exempel kan ett DeFi-projekt som Kava på Cosmos Hub få tillgång till likviditet från ett stabilt myntprojekt (även på Hub), t.ex. Terra.

”När du zoomar ut och tittar på ekosystemets nuvarande tillstånd är det anmärkningsvärt att projekt som Terra och Thorchain har haft så mycket tidig framgång även utan IBC! När tvärkedjelikviditet, datadelning och “pengar-lego” -operabilitet är låst upp kommer Cosmos att vara väl positionerat för att förverkliga sin stora vision, “skrev Kent Barton.

Kärnutvecklingsteamet har också andra funktioner som planeras under de kommande månaderna, såsom staking bridge med Ethereum och Bitcoin, ATOM staking derivat, ett blockchain-namngivningssystem och en NFT-marknadsplats.

Alla dessa funktioner och dApps kommer oundvikligen att skapa mer aktivitet på Cosmos Hub, vilket i sin tur genererar fler avgifter som distribueras till validerare och delegatorer som har lagt sina ATOM-tokens.

Utlämnande: Författaren hade inte den kryptovaluta som nämns i denna artikel vid tidpunkten för pressen.

Dela den här artikeln

Source link

Related posts

Grayscale avslöjar planer för att konvertera GBTC till Bitcoin ETF

Bitcoinguide

Crypto.com lanserar skatteprodukt för kanadensare

Bitcoinguide

Chinese Car Titan Geely tillkännager flyttning till Blockchain

Bitcoinguide