Bitcoin Guide
Image default
Bitcoin Mining

Har NFT Bubble Poppat? Priserna ned 65% medan ekologer slipar knivarna


NFT-utrymmet har haft ett rekordbrytande första kvartal med en mängd högprofilerade försäljningar. Mest anmärkningsvärt var Beeples The First 5000 Days, som såldes för en iögonfallande $ 69,3 miljoner den 11 mars. Det var kulmen på nära 14 års dagliga konstverk kring temat för samhällsmotsättningar i teknikåldern.

Som det tredje dyraste konstverket av en levande konstnär sattes scenen för andra NFT-artister att följa vad Beeple hade uppnått. Hittills har ingen kommit nära. Men det hindrade inte konstnärs och vansinniga “minters” frenesi från att försöka rida NFT-vågen.

Genomsnittliga NFT-priser sjunker

Den primära kontroversen kring konst-NFT kan destilleras till en enda fråga, är de värda kostnaden? Baserat på data från Nonfungible.com är svaret nej. Eller i det minsta, att marknaden vaknar upp med baksmälla från det som varit ett vildt första kvartal.

Nonfungible.com planerade det genomsnittliga veckopriset för alla NFT från oktober 2020 till slutet av mars 2021. Siffrorna visar ett topppris på knappt 4 000 USD i mitten av februari. En kraftig nedgång följde när kvartalet stängdes och slutade med ett genomsnittspris på $ 1,4 000 – en nedgång på 65%.

Det snäva datumintervallet sätter dessa uppgifter som statistiskt obetydliga. Men det är intressant att notera att även om volymen tog en tumla cirka tre veckor efter topppriset, skriver volymmönstret ut en serie högre lägsta. Detta tyder på att intresset för NFT inte har försvunnit.

Genomsnittligt NFT-pris

Source: nonfungible.com

Nonfungible.com avfärdar det genomsnittliga prisfallet som helt enkelt stabilisering efter ett ovanligt flytande kvartal. De hävdar också att de har förutspått nedgången och säger att det är lugnande att en känsla av normalitet hade återvänt till marknaden.

”Kan detta betraktas som en priskrasch och början på marknadskorrigeringen? Inte precis verkar trenden mer för att visa en stabilisering på en hög platå efter en spekulativ topp. ”

De drog slutsatsen att trots prisnedgången har NFT fortfarande en ljus framtid.

Miljöargumentet träffar NFT

Alla som är bekanta med Bitcoin är medvetna om miljöargumentet mot PoW-nätverk. Det går något i linje med PoW som är ekologiskt skadligt ur koldioxidutsläpp och ett slöseri med el.

Bitcoin fångar mycket av den ekologiska flakan. Kanske med rätta på grund av dess överlägsna hashkraft jämfört med alla andra PoW-nätverk. Men med tanke på NFT: s höga popularitet riktar miljöaktivister sig nu till Ethereum, plattformen där de flesta NFT: er präglas och existerar.

Chris Precht, en österrikisk arkitekt, känd för sina ekologiska byggnader, var upphetsad när han först kom över NFT. Så mycket så hade han planerat att pryda och sälja 300 digitala konstverk.

Men efter att ha lärt sig om den ansedda miljöskadorna avbröt han sina planer av moraliska skäl.

“Enligt en uppskattning som backas upp av oberoende forskare har skapandet av en genomsnittlig NFT ett fantastiskt miljöavtryck på över 200 kg planetvärmande kol, vilket motsvarar att köra 800 km i en typisk amerikansk bensindriven bil.”

Har NFT-bubblan dykt upp? Baserat på begränsad data är det för tidigt att säga. Men med NFT-enheter som nu fångar miljöfläck, finns det ytterligare en anledning för naysayers att invända.

Ethereums dagliga diagram: NFT

Source: ETHUSD on TradingView.comSource link

Related posts

Bränd Banksy NFT-försäljning fångar nära $ 400 000, kritiker hävdar att köpare är “idioter” – Featured Bitcoin News

Bitcoinguide

BENQI stänger $ 6 miljoner runda för att skapa en algoritmisk likviditetsmarknad på lavin – Pressmeddelande Bitcoin News

Bitcoinguide

Den första DEX som kompenserar för gasavgifter börjar erbjuda skyhöga belöningar för likviditetsleverantörer

Bitcoinguide