Bitcoin Guide
Image default
Bitcoin Mining

Crypto tar ytterligare en “L” som turkisk börsgrundare kör med 2 miljarder dollar i användarfonder


Faruk Fatih Ozer, grundaren av det turkiska kryptobörsen Thodex, är enligt uppgift på språng med miljarder dollar i användarnas medel. Rapporter hävdar att börswebbplatsen stängdes på onsdag, med ett meddelande om att handeln avbröts på grund av en “ospecificerad extern investering.”

Många turkar hade vänt sig till krypto som en livlina efter Liras fallande värdering. Som svar flyttade centralbanken för att förbjuda Bitcoin och andra kryptor i betalning för varor och tjänster. Men Ozers försvinnande har intensifierat uppmaningarna till ännu mer kraftfulla åtgärder.

Crypto i strålkastaren efter att grundaren saknas

Turkiska myndigheter är på utkik efter Ozer efter att han flydde från landet med rapporterade 2 miljarder dollar. Tjänstemän har släppt ett foto av den misstänkta som passerar passkontroll på Istanbul flygplats. Medierapporter säger att han kan ha flugit till antingen Albanien eller Thailand.

Thodex-kryptobörsen körde kraftiga kampanjer, förmodligen för att locka insättningar inför Osers försvinnande. Lokala medier talar om en sådan kampanj där företaget sålde Dogecoin under marknadsvärdet. En förutsättning för kampanjen var att investerare inte kunde sälja direkt.

Offren för utgångsbedrägeriet lämnar in klagomål på deras lokala åklagarmyndighet. Men med tanke på kryptobörsernas oreglerade karaktär i allmänhet fruktar många att deras medel går förlorade.

Åklagare har utfärdat arresteringsorder för 78 personer. Hittills har 62 hållits kvar i en operation som sträcker sig åtta turkiska provinser.

Thodex utfärdade ett uttalande som säger att negativa rapporter om dem är osanna. De hävdar att webbplatsen är nere eftersom banker och andra partners hade uttryckt intresse för att investera i dem.

Efter att webbplatsen stängdes i mitten av veckan gick användarna till Twitter för att uttrycka oro över att deras medel inte var tillgängliga. Redan i det tidiga skedet misstänkte vissa att de hade blivit lurade.

Turkiet förbjuder användningen av kryptovaluta

Förra veckan utfärdade Turkiets centralbank en order att förbjuda användningen av krypto som betalning för varor och tjänster. Åtgärden var ett svar på en ökning av turkiska medborgare som vänder sig till kryptovaluta för att säkra mot spiralinflation och effekterna av Liras nedgång.

Banken sa att detta var nödvändigt eftersom krypto utgör en risk från brist på reglering och extrem volatilitet. Begränsningarna träder i kraft i slutet av denna månad.

”Varken omfattas av några reglerings- och övervakningsmekanismer eller en central tillsynsmyndighet. Deras marknadsvärden kan vara alltför volatila. ”

Många hade pannat på flytten med hänvisning till regeringsöverskridande. Men Ozers försvinnande kommer utan tvekan att ge Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan bränsle för att backa upp sitt mandat.

Med det är uppmärksamheten återigen tillbaka på kryptobörser. Medan termen, inte dina nycklar, inte dina mynt är utbredd, inser offren detta bara när det är för sent.Source link

Related posts

Tyska Bank Donner & Reuschel kommer att erbjuda Crypto Custody Services som svar på en “hög marknadsefterfrågan” i landet – Finance Bitcoin News

Bitcoinguide

Över 4 miljarder dollar i Bitcoin-alternativ kommer att löpa ut fredag, BTC-derivatmarknader är fortfarande skumma – Finance Bitcoin News

Bitcoinguide

Hur Bitcoin över $ 60.000 kan skapa mer uppåtgående rörelse

Bitcoinguide