Bitcoin Guide
Image default
Bitcoin Sverige

Ampleforth tar bort uppgraderingsbarhet, decentraliserar till gemenskapen


Viktiga takeaways

  • Det ursprungliga omstartsprojektet Ampleforth tar bort uppgraderingsmöjligheter från protokollets smarta smarta kontrakt.
  • Projektet har tagit nästa steg på vägen mot att placera protokollet i händerna på dess community med mer än 30 000 aktiva AMPL-plånböcker.
  • Ampleforth är officiellt censurbeständigt och kan inte ändras utan samhällets godkännande.

Dela den här artikeln

Ampleforth har tagit bort uppgraderingen från protokollets tokenavtal och tagit ytterligare ett steg mot full decentralisering. Protokollet är nu censurresistent och immun mot yttre inflytande.

Men så var inte alltid fallet.

Ampleforths slingrande väg

Lanserades 2019, Ampleforth var ett unikt kryptoprojekt.

Det introducerade ombyggnad, elastisk leverans och har inspirerat den senaste vågen av algoritmiska stallmynt. Dessa ämnen var fortfarande begynnande och missförstodes ofta vid den tiden.

Protokollets ursprungliga token, AMPL, är som en levande organism som växer och krymper i värde beroende på utbud och efterfrågan. Det syftar till att upprätthålla en $ 1-pinne, men det gör det mycket annorlunda än Tether’s USDT eller Maker’s DAI.

Det bör inte heller förväxlas med stallmynt; AMPL är extremt flyktig. Ibland har token stigit så högt som $ 4 före en brutal krasch.

Om det finns ett cirkulerande utbud på 100 000 AMPL och priset ökar från 1 $ till 2 $ på grund av köparens efterfrågan, distribuerar nätverket automatiskt ytterligare 100 000 AMPL och hjälper tillbaka pinnen till 1 $.

Dessutom skulle dessa ytterligare tokens distribueras till AMPL-innehavare i proportion till deras nuvarande innehav. Det omvända är sant om priset faller under $ 1-pinnen. Istället bränner protokollet en proportionell mängd AMPL-token som finns i en plånbok.

Detta är en enkel uppackning av det som kallas omgradering. Det sker en gång var 24: e timme. Hittills har AMPL framgångsrikt genomfört mer än 600 rebases.

Ampleforth har också inspirerat otaliga andra projekt, inklusive Yam Finance, Empty Set Dollar, DeFi Dollar och många andra. Få har dock haft samma nivå av adoption.

Protokollet har nått totalt 76 473 adresser vid presstid. Över 30000 är för närvarande aktiva.

Antalet AMPL-adresser. Källa: Glassnod

Det växande antalet adresser har gjort det mycket mer livskraftigt för protokollet att fortsätta decentralisera. Fler adresser innebär mindre centralisering. Den framgångsrika distributionen av AMPL kommer delvis på grund av olika incitamentsprogram som kallas “Gejsrar. ”

Som referens fanns det mindre än 6 000 AMPL-plånböcker när den första Geyser lanserades.

Steg-för-steg-decentralisering

I juni 2019 grundade Ampleforths grundare, Brandon Iles, skrev:

”Vi kände att uppgraderbarhet är något vi behövde inkludera i början, med tanke på hur snabbt kryptolandskapet förändras. Om det någonsin var möjligt och säkert att göra det, föredrar vi också att ta bort denna mekanism. ”

Uppgraderbarhet avser ett projekts förmåga att göra ändringar i protokollet när det är live. Det är också en centraliseringspunkt, som blev mycket tydlig i kölvattnet av KuCoin-hacket.

I september 2020 var kryptobörsen KuCoin hackad för 150 miljoner dollar. Angriparna kom av med olika tokens, inklusive nästan 11 miljoner dollar i AMPL vid den tiden. Ampleforth-laget då avrättade en uppgradering av kontraktet och frös angriparens adress, vilket hindrade dem från att sälja dessa tokens.

Detta har varit den enda gången som laget har ingripit i protokollet.

Nu, med borttagningen av uppgraderbarhet, kommer liknande åtgärder att vara omöjliga. Gemenskapen kommer nu att vara ensam ledare för projektets framtid. Dessutom kommer alla medel som förlorats i KuCoin-hacket att vara returnerad till offren.

Allt som återstår nu är en ram för styrning, varav mycket redan är på plats.

Liksom många populära DeFi-protokoll och Ethereum-nätverket har Ampleforth också offentliga förslag som kallas AIP och ACCP. Hittills har totalt sex förslag. Varje förslag föreslår olika ändringar av protokollet som en del av ett bredare styrsystem.

Diskussioner kring dessa förslag liknar fortfarande Reddit-röster och kommentarer; vem som helst, inte bara AMPL-tokeninnehavare, kunde delta och rösta. För Iles har det varit tillräckligt eftersom han skrev i det ovannämnda inlägget att Amplforth inte hade några “planer på att släppa en separat styrningstoken.”

Dagens tillkännagivande lämnar dock lite utrymme för spekulationer.

Enligt AmpleforthMedia-teamet:

”Framtida protokollunderhåll och uppgraderingar kommer endast att uppnås genom kedjestyrning av Ampleforth-samhället. Mer information om detta kommer att meddelas av stiftelsen inom en snar framtid. ”

Utlämnande: Författaren höll Ethereum och flera DeFi-tokens via ett index vid tidpunkten för pressen. Ampleforth var tidigare sponsor av Crypto Briefing.

Dela den här artikelnSource link

Related posts

Robinhood Expanding Crypto Services, Slams Coinbase

Bitcoinguide

VET-innehavare inte imponerade av VeChains nya toppar

Bitcoinguide

Soros Fund investerar i Crypto, med hänvisning till “Real Fear” runt Fiat Supply

Bitcoinguide